In reactie op een brief van de VO-raad en het LAKS laat staatssecretaris Van Bijsterveldt de Tweede Kamer weten dat de verzwaring van de exameneisen gefaseerd wordt ingevoerd. In haar brief van 26 augustus stelt de staatssecretaris dat havisten en vwo'ers pas per schooljaar 2012-2013 maximaal één vijf voor Nederlands, Engels of wiskunde mogen halen.

De andere aanscherping van de exameneisen gaat wél door met ingang van het schooljaar 2011-2012. Vanaf dan moeten alle leerlingen gemiddeld een voldoende halen voor het Centraal Examen en gaat ook de normalisering van het CE in het vmbo-bb in.

De VO-raad had liever gezien dat de maatregelen helemaal niet door zouden gaan of uitgesteld zouden worden. Het is beter dat het niveau van het onderwijs eerst verhoogd wordt door gerichte investeringen, zodat iedereen de verhoogde eisen ook kán halen.

Vanaf 2008 wijst de VO-raad het ministerie al op de mogelijk nadelige gevolgen van de aanscherping van de slaag/zakregeling. Zo is het mogelijk dat leerlingen een lager niveau kiezen omdat ze bang zijn om hun examen niet te halen. Ook kunnen de plannen leiden tot verschraling van het onderwijs: scholen zullen de aandacht nog meer beperken tot het examenprogramma zelf. Tot slot verwachten wij dat veel meer zorgleerlingen met bijvoorbeeld dyslexie door de verscherpte eisen zullen zakken.

De zorgen van de VO-raad ten aanzien van de hogere zakpercentages worden bevestigd door een onderzoek van het ministerie. Hieruit blijkt dat het aantal gezakten door de maatregelen zou kunnen toenemen van 6,0% tot 13,4% in het vmbo, van 11,1% nu tot 18,1% in het vwo, en zelfs van 14,9% tot 22,3% in de havo.

De verhoging van de eindexameneisen moet nog worden goedgekeurd door de Tweede Kamer.

© Nationale Onderwijsgids