Normal_chinese_tekens_taal_schrift_china

Deze week bezoekt een zware onderwijsdelegatie uit de Chinese provincie Jiangsu Nederland om kennis te nemen van het Nederlandse onderwijssysteem. De delegatie staat onder leiding van dr. Zhu Weiguo, directeur-generaal van het provinciale ministerie van Onderwijs. Dit meldt EP-Nuffic.

Stephan Meershoek van EP-Nuffic benadrukt dat de Chinese provincie Jiangsu met 80 miljoen inwoners een interessante tegenhanger is voor het Nederlandse onderwijs. Tijdens het bezoek worden onder andere scholen bezocht uit het netwerk Chinese taal en cultuur. Dit EP-Nuffic-netwerk bestaat uit Nederlandse scholen uit het voortgezet onderwijs die Chinese taal en cultuur als vak aan hun leerlingen aanbieden. Hoe Chinees wordt aangeboden op de scholen verschilt sterk. Sommige scholen bieden het aan als extra vak voor vwo-plusleerlingen en andere als cursus voor geïnteresseerde leerlingen. Er zijn ook scholen die een uitwisseling met China op poten zetten.

“De vraag naar kennis over de Chinese taal en cultuur wordt steeds luider op de arbeidsmarkt nu China zich ontwikkelt als een van de grootste handelspartners van Nederland. Daarom is het belangrijk om leerlingen de kans te bieden om kennis te maken met de Chinese taal en cultuur. Door zich hierin te verdiepen wordt hun wereldbeeld verruimd en worden ze voorbereid op een toekomst waarin China een steeds grotere rol zal spelen. Dat Nederland deze week bezocht wordt door zo’n uitgebreide delegatie van onderwijsbestuurders en ambtenaren geeft aan dat de meerwaarde van uitwisseling en kennisdeling van Chinese kant ook zo wordt ervaren”, aldus Meershoek.

© Nationale Onderwijsgids