PYONGYANG (ANP) - De Amerikaanse oud-president Jimmy Carter (85) is vrijdag met een in Noord-Korea veroordeelde Amerikaan vertrokken uit Pyongyang. Dat meldden zijn kantoor en Chinese en Koreaanse staatsmedia.

Carter kwam woensdag aan in het stalinistische land om Aijalon Mahli Gomes vrij te krijgen. Gomes (31) was leraar Engels in Zuid-Korea. Begin dit jaar werd hij gearresteerd omdat hij Noord-Korea illegaal zou zijn binnengekomen via China. Hij zou op een persoonlijke vredesmissie geweest zijn. Gomes werd veroordeeld tot acht jaar dwangarbeid.

Carter zou donderdag vertrekken maar verlengde zijn verblijf met een dag. Mogelijk omdat hij dictator Kim Jong-il zou willen ontmoeten, die echter woensdagnacht stilletjes per trein naar China was vertrokken. Carter zou in een officiële uitnodiging van Pyongyang echter een ontmoeting met Kim zijn toegezegd, berichtte het Zuid-Koreaanse persbureau Yonhap.

Wel sprak Carter met de nummer twee van het land, Kim Yong-nam. Deze Kim heeft hem laten weten, dat Noord-Korea de intentie heeft atoomvrij te worden en weer mee wil doen aan de zeslandengesprekken, aldus het Noord-Koreaanse staatspersbureau KCNA.

De leraar werd vrijdag herenigd met zijn familie.