AMSTERDAM (ANP) - Angst voor mislukken maakt ouders faalangstig en overbezorgd. Een derde van de Nederlandse ouders denkt zelfs ronduit tekort te schieten in de opvoeding van zijn of haar kinderen.

Dat blijkt uit een onderzoek dat het maandblad J/M in het nummer van september publiceert onder 600 ouders. De resultaten werden dinsdag naar buiten gebracht. J/M doet jaarlijks een onderzoek naar het Nederlandse ouderschap.

Driekwart van de ouders maakt zich wel eens zorgen over het gedrag en de ontwikkeling van hun kind. Dit was drie jaar geleden nog maar 58 procent.

De ouders voelen daarnaast een zware verantwoordelijkheid voor het zelfvertrouwen van hun kinderen, de psychische en lichamelijke gezondheid, de schoolcarrière en maatschappelijk succes.

Agressiever
Meer dan 80 procent van de opvoeders is bezorgd over het feit dat hun kind opgroeit in een samenleving die verhardt en steeds agressiever wordt.

Bijna alle ouders (88 procent) vinden het ouderschap vermoeiend en ervaren het als uitermate stressvol. Ze hebben regelmatig het gevoel de opvoeding niet goed te doen. Dit gevoel van verantwoordelijkheid weegt zwaar, zo blijkt uit het onderzoek.

Levensloop
Ouders dichten zichzelf grote invloed toe op de vorming en de levensloop van hun kind. Zo denken zij dat zij voor een groot deel bijdragen aan het zelfvertrouwen van de kinderen (94 procent), hun psychische (87 procent) en lichamelijke (84 procent) gezondheid, schoolcarrière (69 procent) en maatschappelijk succes (60 procent).

Het onderzoek is gehouden onder bijna zeshonderd ouders met ten minste één schoolgaand kind in het primair of voortgezet onderwijs.