AMSTERDAM (ANP) - In aanwezigheid van onder anderen prins Willem-Alexander en burgemeester Eberhard van der Laan is zondagmiddag in Amsterdam de nieuwe synagoge van de Liberale Joodse Gemeente (LJG) ingewijd.

Het multifunctionele pand, ontworpen door architectenbureau SeARCH, biedt meer ruimte voor onderwijs en sociaal-culturele activiteiten dan het oude gebouw.Een van de eisen van de LJG was dat de nieuwe synagoge aan de Zuidelijke Wandelweg in Amsterdam-Zuid een open en transparant gebouw zou worden.

,,De synagoge is zo gebouwd, dat we in contact staan met de omgeving. Wij zijn een deel van de samenleving en dit dragen wij ook uit'', aldus rabbijn Menno ten Brink. Naast een gebeds- en leerhuis voor de Joodse gemeente, is het gebouw bedoeld als ontmoetingsplaats voor verschillende religieuze en etnische groepen.

Met een speciale dienst is de synagoge zondag officieel geopend. Bij de bijeenkomst waren veel hoogwaardigheidsbekleders aanwezig, onder wie minister van Justitie en Binnenlandse Zaken Ernst Hirsch Ballin, commissaris van de koningin in Noord-Holland Johan Remkes, oud-burgemeester van Amsterdam Ed van Thijn en bisschop van Rotterdam Ad van Luyn.De LJG Amsterdam heeft ruim 1700 leden.

Lees ook het bericht dat wij eerder deze week plaatsten: 'Nieuwe synagoge is multifuntioneel'.