Meer dan 10.000 havo en vwo-scholieren gaan een jaar reizen of werken in plaats van studeren, blijkt uit onderzoek van Lyceo Examentraining. De keuze voor een dergelijk tussenjaar groeit jaarlijks. De groei is mede te verklaren door een toegenomen acceptatie.

Jaarlijks doen ongeveer 80.000 leerlingen eindexamen havo of vwo. Cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) laten zien dat 15 procent hiervan ervoor kiest om niet direct te gaan studeren. Geschat wordt dat het grootste deel hiervan er een jaar tussenuit gaat, om daarna alsnog een vervolgstudie te gaan doen.

Exacte cijfers zijn er niet, omdat instanties als het CBS en Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO, voorheen IB-groep) niet apart bijhouden of een scholier een tussenjaar neemt of definitief verloren is voor het onderwijs.

Belangrijke ervaring
Volgens directeur Joost Lasschuit van Lyceo Examentraining groeit de interesse voor een tussenjaar onder de scholieren. "Dertien procent van de scholieren die afgelopen jaar een examentraining heeft gevolgd bij Lyceo geeft aan komend jaar te gaan reizen of werken", aldus Lasschuit. Deze groei is volgens hem mede te verklaren door het toegenomen begrip. "Ouders en leerlingen zien steeds meer het nut in van een tussenjaar. De ervaring die je hierbij opdoet neem je jouw hele leven mee."

Scholieren plannen hun tussenjaar zelf of krijgen hulp van organisaties als Projects Abroad. Deze organisaties bieden middelbare scholieren de mogelijkheid om enkele maanden een cursus of vrijwilligerswerk te doen in het buitenland. Ook zij zien een groei in het aantal aanmeldingen.

"Met name vanaf december 2009 zagen we een sterke toename van het aantal aanvragen. We hebben op dit moment zelfs al evenveel aanvragen dan het hele afgelopen jaar.", aldus Lieke Terlouw van Projects Abroad. "We krijgen dagelijks nieuwe aanvragen en met name na de laatste loting voor geneeskunde nam de vraag weer toe."

(via Nieuwsbank.nl)