Uit signalen is gebleken dat verspreid over Nederland in een aantal gemeenten zogeheten "zakgeldprojecten" plaatsvinden. Vaak gaat het om achterstandsjeugd en wordt als doel aangegeven "het kennis laten maken met het arbeidsproces, sociale- en werkervaring opdoen, en het verbeteren van de arbeidsmarktpositie". In deze projecten doen kinderen allerlei klussen en ontvangen daarvoor een geringe vergoeding (zakgeld).

In een aantal gevallen is hierbij het ‘verbod van kinderarbeid', zoals bedoeld in de Arbeidstijdenwet, overtreden. De Arbeidstijdenwet definieert de activiteiten van deze kinderen (jonger dan 16 jaar) in zakgeldbanen als ‘arbeid'. Dit impliceert dat de minimumleeftijd om aan voornoemde activiteiten deel te kunnen nemen 13 jaar bedraagt.

Naast het facet 'leeftijd', moet bij de invulling van de zakgeldbanen rekening worden gehouden met de bijzondere verplichtingen die gelden in verband met de veiligheid van kinderen. Deze zijn uitgewerkt in de 'Nadere regeling kinderarbeid' (NRK).

De Arbeidsinspectie zal bij de constatering van overtredingen van de wet handhavend optreden.