Amsterdam is gebouwd op palen. In de loop der jaren is het dorp aan de Amstel uitgegroeid tot wereldstad. En de grachtengordel in de stad is in 2010 zelfs uitgeroepen tot werelderfgoed. "Aan de Amsterdamse grachten..." 

[video id=75]

Letterlijke tekst uit het filmpje:
Amsterdam is de hoofdstad van ons land. Het is nu een grote stad, maar ooit was Amsterdam een klein dorpje bij de rivier de Amstel. Het land was daar erg drassig. Het was niet makkelijk om hier op de drassige grond zomaar stenen huizen neer te zetten. Die moesten gebouwd worden op palen. Die palen werden zover de grond in geheid, tot ze op een stevige grondlaag stonden.

Steeds meer schepen legden aan in de haven van Amsterdam. De handel bloeide. En die handel bracht welvaart en voorspoed. Dat trok veel mensen aan die in Amsterdam kwamen wonen. De stad groeide razendsnel. Op de Dam, midden in de stad, was een drukke markt vol handelaren en kooplui. Op de grote weegschaal in de waag werden alle goederen gewogen. Naast de waag lagen de schepen die de goederen vervoerden aan drie lange grachten, als ringen om elkaar heen: de Herengracht, de Keizersgracht en de Prinsengracht.

Rijke kooplieden lieten er prachtige herenhuizen met mooie gevels bouwen: trapgevels, klokgevels, halsgevels en lijstgevels. De kooplieden wilden maar wat graag laten zien hoe goed het met hen ging. Ze waren rijk en voornaam.

Natuurlijk vinden we aan de grachten ook veel pakhuizen. De pakhuizen zijn smal en hoog en wel zo'n 30 meter diep. Met platte schuiten werden de goederen zoals kaas, zout, wijn en wol over de grachten naar de pakhuizen vervoerd. Daar lagen ze dan een tijdje, tot de koopman ze voor een goede prijs kon doorverkopen. Amsterdam, begonnen als een klein dorpje, en nu uitgegroeid tot een wereldstad...