Een profiel op netwerksites zoals Facebook, Netlog of Myspace is meestal bedoeld om te socializen en als prettig vermaak. Toch zijn er genoeg jongeren die er heel andere dingen mee doen. Cyberpesten bijvoorbeeld. In Vlaanderen heeft bijna een kwart van de jongeren (22 procent) wel eens online iemand gepest.

Foto’s bekijken, bekenden opzoeken en af en toe een berichtje versturen. Op netwerksites is het goed toeven. Behalve voor de jongeren wiens profiel onder gespuugd wordt met pesterijen. Uit onderzoek van de KU Leuven bleek dat 12 procent van de ruim 800 ondervraagde jongeren tussen de 15 en 19 jaar dit al eens mee heeft gemaakt.

Zij werden het slachtoffer van pesterijen via Facebook, Netlog of Myspace. De helft van de ondervraagden pestte niet zelf, maar is wel eens getuige geweest van het fenomeen.

Vooral jongens, leerlingen van het Technisch Secundair Onderwijs en kroost van laaggeschoolde ouders vervuilt het web met pesterijen. Ruim een kwart (27 procent) van deze pesters heeft wel spijt van zijn daden.

Bron: Jongeren Blog