Staatssecretaris Teeven reikt wisselbeker NK Debatteren uit aan scholieren Stedelijk Gymnasium Utrecht

Afgelopen zaterdag heeft het Utrechts Stedelijk Gymnasium de 17e editie van het NK Debatteren voor Scholieren gewonnen. Na een zinderend slotdebat tegen het Stedelijk Gymnasium Nijmegen kwamen de debaters uit Utrecht als beste uit de bus. Staatssecretaris Fred Teeven van het ministerie van Veiligheid & Justitie was hierbij aanwezig en legde de dertig beste debatscholen van Nederland een zeer actueel dilemma voor: Moeten rijke landen vluchtelingen opvangen in de regio van herkomst of niet? Het kampioenschap wordt georganiseerd door Stichting Nederlands Debat Instituut. Gastlocatie was dit jaar de Universiteit Leiden.

Het NK Debatteren voor Scholieren is een van de grootste en oudste landelijke scholierencompetities van Nederland. In drie voorrondes is een recordaantal van 120 scholen met elkaar de verbale strijd aangegaan. Tijdens de finale op 17 januari namen de 30 overgebleven finaleteams het tegen elkaar op. 

De scholieren konden de stellingen vooraf voorbereiden, maar hoorden pas kort van tevoren of zij voor- of tegenstanders moesten zijn. Zij debatteerden niet alleen over het vluchtelingenbeleid, maar ook over studiefinanciering van het hoger onderwijs en herstelbetalingen aan families met een slavernijverleden. Tevens kregen de deelnemers ter plekke twee improvisatiestellingen rondom de actuele thema’s godsdienstkritiek en abortuswetgeving te horen.

Met het kampioenschap wil de Stichting Nederlands Debat Instituut het onderwijs in retorica en debat bevorderen, binnen alle lagen van het Nederlandse onderwijs. De stichting is ervan overtuigd dat het oefenen in debatteren een unieke en essentiële bijdrage levert aan de ontwikkeling van jonge mensen. Allereerst leren zij spreken, luisteren en argumenteren. Dit geeft hen zelfvertrouwen en de benodigde vaardigheden om volwaardig deel te nemen aan de maatschappij. Ook leren jongeren standpunten van verschillende kanten te bekijken, te bevragen en te begrijpen. Daarmee is leren debatteren op school is een middel om jongeren voor te bereiden op actief burgerschap, aldus de stichting.

© Nationale Onderwijsgids