In de nieuwe reclamecampagne van de HEMA promoot het warenhuis het spieken onder scholieren. Dit meldt DeOndernemer.nl. Na de ludieke campagne rond El Hema, kiest de Hollandse Eenheidsprijzen Maatschappij opnieuw voor een opmerkelijke reclamestunt.

HEMA richt zich zo op de start van het nieuwe schooljaar en hoopt aandacht te kunnen trekken voor het assortiment schoolspullen, waarvan de HEMA-agenda inmiddels een klassieker is.

Scholieren kunnen via een speciale website tips krijgen over wat de beste methodes zijn om te spieken. Die tips variëren van eenvoudige leertips ('moeilijke woorden zingen, dan onthoud je ze beter') tot adviezen die tot een flinke schorsing kunnen leiden (‘Op de binnenkant van je arm schrijven en dan lange mouwen aan en dan af en toe oprollen').

‘Het is een actie met een hele dikke knipoog. Als je kijkt wat voor tips er gegeven worden, dan snapt iedereen dat je die niet kunt uitvoeren. Bovendien, als je een spiekbriefje maakt bent je eigenlijk al bezig met samenvatten. Door zo actief bezig te zijn met de stof steken leerlingen al een heleboel op', aldus woordvoerder Trudy op ‘t Veld, die benadrukt dat de actie niet al te serieus moet worden genomen.

Via social media websites als Hyves, Twitter en Facebook kunnen de spiektips worden doorgestuurd en op YouTube staan zelfs filmpjes waarin het afkijken wordt uitgelegd. HEMA hoopt zo veel jonge consumenten te bereiken. Op 't Veld: ‘Zeker als het gaat om jongeren gebruiken we steeds vaker internet als kanaal, in plaats van de traditionele reclamespot. Deze doelgroep beweegt zich nu eenmaal zeer actief online'.

Daarnaast brengt HEMA een 'spiekpen' op de markt, die gratis op te halen valt na het invullen van een bon. Met deze pen kan met onzichtbare inkt een papiertje worden beschreven, waarvan de tekst pas na het beschijnen met een UV-lampje zichtbaar wordt.

Op 't Veld denkt dat de campagne niet alleen handig is voor scholieren. Ook leraren zouden volgens haar profijt hebben van de campagne: ‘Als docenten onze website goed bekijken dan doen ze gelijk wat nieuwe kennis op over spieken. Wie weet herkennen ze het daardoor in het nieuwe schooljaar sneller'.

Bekijk hier het filmpje met spiektips van de HEMA.

© Nationale Onderwijsgids