Scholieren.com publiceert voor het tweede opeenvolgende jaar de Scholieren.com Ranglijst; de boeken die bijna iedere scholier op z'n lijst heeft staan, en waar een generatie mee opgroeit. Omdat de boeken goed zijn, omdat ze scholieren bijzonder aanspreken, of simpelweg omdat ze lekker dun zijn.

Afgelopen jaar verslonden scholieren massaal Haasse's Oeroeg en Echte mannen eten geen kaas van Maria Mosterd. Kluun passeert voor het eerst Harry Mulisch, en Tim Krabbé is nog altijd de koning van de leeslijst.

Zoals vorig jaar (en heel wat jaren daarvoor) staat Tim Krabbé's Het gouden ei op 1 (zo'n 299.000 downloads). De mysterieuze thriller over een verdwenen echtgenote blijft mateloos populair onder scholieren.

Oeroeg springt van positie 40 naar positie 2 (294.000 downloads), en Kluuns Komt een vrouw bij de dokter stijgt van 7 naar 3. (286.000 downloads). Kluun laat daarmee voor het eerst Harry Mulisch achter zich, en eindigt één positie voor De aanslag.

De top 10 bevat een handjevol klassiekers: Turks fruit (Wolkers) staat op 8 en Oorlogswinter (Terlouw) op 9, maar Reve, Hermans of Vestdijk komen we niet tegen in de top tien. Marga Minco's Het bittere kruid zakt dit jaar voor het eerst uit de Top 10 naar positie 13.

Nieuw in de top tien is Oeroeg van Hella S. Haasse. Haasse's debuut, oorspronkelijk verschenen in 1948, werd dit jaar waanzinnig vaak gelezen. Dat heeft z'n weerklank in het aantal gedownloade boekverslagen: ruim 294.000 keer werd een verslag van Oeroeg geraadpleegd. Daarmee staat het boek in één klap op positie 2, vlak onder Het gouden ei.

De plotselinge stijging kan worden verklaard door de speciale Nederland Leest-uitgave van het boek eind 2009, die gratis werd uitgedeeld in alle openbare bibliotheken. Bijna zestig verslagen van Oeroeg zijn er inmiddels al verzameld op Scholieren.com.

De tweede opvallende stijger is Echte mannen eten geen kaas van Maria Mosterd, dat van positie 12 naar positie 5 sprong. Dit jaar zijn er bijna dubbel zoveel verslagen van Echte mannen... opgevraagd, ondanks - of misschien juist door - de controverse rond het boek in de media. Waargebeurd of niet, scholieren zetten het boek massaal op hun lijst.

Maar liefst 8 van de 10 populairste boeken in de Ranglijst zijn verfilmd, waaronder recentelijk Komt een vrouw bij de dokter (van positie 7 naar 3) en Oorlogswinter (vorig jaar van positie 23 naar 8). Het succes van sommige boeken heeft dan ook ongetwijfeld te maken met een recente verfilming: de film brengt het boek onder de aandacht van scholieren en motiveert extra om het boek te gaan lezen.