Normal_048_fietsactie__ik_wil_je_zien__bij_liemers_college

Maandag 16 december was er op het Liemers College in Zevenaar een ‘pitstraat’ opgesteld in de schoolfietsenstalling. Reden voor deze actie was de fietslichtcampagne ‘Ik wil je zien’ van het Regionaal Orgaan Verkeersveiligheid Oost Nederland en de gemeente Zevenaar. 

Onder toeziend oog van wethouder Toon Albers en de wijkagent kregen fietsers bij wie goede verlichting ontbrak, eenmalig gratis fietslampjes op hun fiets. Deze lampjes werden gemonteerd door techniekleerlingen van het Liemers College. Bij goedwerkende fietsverlichting kregen de fietsers een compliment en een lichtgevende sleutelhanger in de vorm van een duimpje.

Beter zicht tijdens donkere dagen
Doelstelling van deze campagne is bevorderen dat fietsers beschikken over goedwerkende fietsverlichting en reflectie. Twintig procent van de fietsslachtoffers in Nederland is het gevolg van ongevallen in het donker. Veelal gaat het om jongeren in de leeftijdscategorie van 12 tot 25 jaar. Ruim de helft van de fietsers rijdt zonder licht in het donker. Vaak doordat de verlichting niet werkt of dat vergeten wordt deze aan te zetten. Zeker tijdens ‘de donkere dagen’ is goede verlichting van essentieel belang.

Extra controles
Om het gebruik van goede verlichting te stimuleren, zullen er de komende ook extra politiecontroles plaatsvinden. Wie zonder goede fietsverlichting fietst, riskeert een boete van € 55.

© Nationale Onderwijsgids