De nieuwe wetgeving ten aanzien van de sectorvakken in het vmbo per 1 augustus 2010 gaat niet door. Dit betekent dat, in tegenstelling tot de verwachting die het ministerie van Onderwijs (OCW) eerder wekte, het komende schooljaar de huidige sector vakkenindeling van kracht blijft. De wetswijziging, waarin één sectorvak verplicht wordt gesteld per sector, zal op zijn vroegst per 1 augustus 2011 worden doorgevoerd, zo meldt de VO-raad.

Veel scholen zijn er vanuit gegaan dat de wetswijziging per 1 augustus 2010 in zou gaan. Die verwachting is gewekt in een voorlichtingsbrochure van OCW uit 2009 en in een uitgave van de SPV genaamd ‘Wat moet en wat mag in het vmbo'. In deze brochure, die nauwkeurig afgestemd is met OCW, wordt over de wetswijziging gesproken alsof deze sowieso gerealiseerd zou gaan worden.

Het is daarom logisch dat scholen dit hebben gezien als een teken dat de wetswijziging geformaliseerd zou worden. De brief van 18 juni aan de scholen, waarin OCW aangeeft dat de wet definitief niet doorgaat, kwam daarom ook te laat.

20 scholen meldden zich
Bij de VO-raad hebben zich ongeveer 20 scholen gemeld die al geanticipeerd hebben op de wetswijziging en maatregelen hebben getroffen. Helaas geeft OCW aan niet coulant te kunnen optreden richting deze scholen. De VO-raad is nog steeds in gesprek met OCW over oplossingen.

Gelukkig blijken de meeste scholen in staat te zijn geweest om het beleid terug te draaien. Wel geven ze aan dat de hele gang van zaken hen veel extra tijd heeft gekost en dat ze hopen dat de wetswijziging alsnog voor het komende schooljaar van kracht zal worden.

Voor scholen die intersectorale programma's aanbieden leidt het verschuiven van de wetswijziging het komende schooljaar niet tot problemen.

© Nationale Onderwijsgids