ASSEN/EMMEN - Twee kinderen uit Holsloot verlaten na de zomervakantie het Hondsrug College in Emmen. Dat besliste de kort geding-rechter in Assen vrijdag. Hij wees in de zaak die de familie Jansen had aangespannen om hun kinderen op de school te houden geen officieel vonnis. "Ik vertel u alleen wat ik menselijkerwijs het beste voor de kinderen vindt", besloot hij.
Het Hondsrug College besloot in maart van dit jaar de kinderen na dit schooljaar te verwijderen, omdat de relatie tussen het bestuur en de ouders uit Holsloot verziekt was.

Het leek de rechter, die de kinderen voorafgaand aan de zitting thuis bezocht, het beste dat de kinderen na de vakantie op een andere school met een schone lei beginnen. Na zijn besluit maakten de ouders onder leiding van de rechter achter gesloten deuren afspraken met rector Kees Versteeg en sectordirecteur havo/vwo Gerald Bossenbroek over een normaal afscheid van de school en de toekomst.

De ouders vonden dat hun kinderen meer zorg van de school nodig hadden dan een gemiddelde leerling. Ze wilden dat er een zorgteam bij kwam. Naar inzicht van de ouders deed het Hondsrug College te weinig om de kinderen goed onderwijs te geven. Het conflict dat daarover met de christelijke scholengemeenschap ontstond, escaleerde zo ver dat de school uiteindelijk begin dit jaar de kinderen schorste. Een actie die volgens de rechter bepaald geen schoonheidsprijs verdiende.

Het stoorde het schoolbestuur dat de ouders met willekeurige docenten mailden als zij het niet eens waren met hun manier van lesgeven. Volgens de raadsman van de school werden daarbij leraren geschoffeerd. "Alles was er volgens de ouders mis was, werd tot in de kleinste details gemeld. Van het innemen van oordopjes tot het geven van te lage cijfers."

"Ik heb geprobeerd de communicatie te stroomlijnen", aldus rector Kees Versteeg, die sprak over een unieke gebeurtenis. Maar het was tegen het zere been van de ouders dat hij hen verbood nog langer contact op te nemen met leerkrachten. "Zie hier mijn beperking: het is mij niet gelukt de angel eruit te halen", bekende de rector. Volgens hem had de school er alles aan gedaan om de verstoorde relatie met de familie Jansen te herstellen.

Wat nu volgt zijn een afsluitingsgesprek tussen de school, de ouders en hun kinderen en een kennismakingsgesprek met een nieuwe school, waarbij het bestuur van het Hondsrug College aanwezig is