WASHINGTON (ANP) - Een school in de Verenigde Staten moet een schadevergoeding betalen van 35.000 dollar aan een lesbische oud-leerlinge. Dat berichtte CNN.

Het bestuur van de onderwijsinstelling in de zuidelijke staat Mississippi schrapte een eindexamenfeest in april omdat het 18-jarige meisje daar samen met haar vriendin wilde verschijnen.

Het schoolbestuur had bepaald dat alleen partners van de ''tegenovergestelde sekse'' waren toegestaan. Constance McMillen moest een vriend meenemen en mocht alleen in jurk verschijnen. Het feest werd uiteindelijk afgelast in het belang van ''opvoeding, veiligheid en welzijn'' van de andere scholieren. Een rechter bepaalde in maart dat de school de rechten van de tiener had geschonden.

Naast het betalen van de schadevergoeding, mag de school in Mississippi niet meer discrimineren, zo liet de Amerikaanse burgerrechtenorganisatie ACLU in een verklaring weten. ''Ik ben zo blij dat dit voorbij is'', zei McMillen. ''Ik krijg mijn examenfeest er niet mee terug, maar het is het waard als het zaken op mijn school verandert.''