Bij ongeveer 100.000 vmbo'ers die vorige maand geslaagd zijn voor hun diploma valt morgen een felicitatiekaart van het ministerie van Onderwijs op de mat. Staatssecretaris Van Bijsterveldt feliciteert hen met het behalen van hun vmbo-diploma en benadrukt het belang om verder te leren.

Ze noemt de voordelen van een startkwalificatie en geeft aan dat gemeenten jongeren verder kunnen helpen als ze nog niet staan ingeschreven voor een vervolgopleiding.

"De positie van deze jongeren op de arbeidsmarkt is veel steviger met een goede opleiding. Mét een startkwalificatie is de kans op werk twee maal zo groot als zonder," aldus Van Bijsterveldt.

Startkwalificatie
Elk jaar verlaten duizenden jongeren hun school zonder diploma. Zij maken daardoor nauwelijks kans op geschoold werk. Het kabinet wil het aantal nieuwe schooluitvallers drastisch terugbrengen. Dat is een diploma havo, vwo, mbo 2 of hoger. Gemeenten en scholen krijgen hulp om schoolverzuim beter te registreren.

Daarnaast stimuleert de overheid de samenwerking tussen gemeenten en scholen, bijvoorbeeld bij projecten over aantrekkelijker onderwijs, loopbaanadvies en coaching door leeftijdsgenoten.

Bron: Rijksoverheid