In het Verenigd Koninkrijk (VK) krijgen leraren verregaande bevoegdheden om 'opstandige leerlingen' in het gareel te houden. Zo krijgen leraren binnenkort het recht leerlingen te fouilleren op mobiele telefoons, muziekspelers, pornografie, vuurwerk en sigaretten, zo meldt de Britse krant The Guardian. Leraren hadden al het recht de spullen van leerlingen te doorzoeken op messen.

Leraren krijgen daarnaast ruimere bevoegdheden om leerlingen uit het klaslokaal te verwijderen, waarbij 'fysiek' opgetreden mag worden. Ook kunnen leraren zich in de toekomst op basis van anonimiteit verweren tegen 'valse beschuldigingen' van leerlingen, zodat hun carrières geen schade oplopen.

Onderwijsminister Nick Gibb wil zelfs zo ver gaan, dat leraren leerlingen 24 uur mogen vasthouden, zonder hiervan de ouders te verwittigen.

Vorig jaar werden 2.000 leerlingen van school gestuurd wegens geweldpleging en nog eens 90.000 leerlingen werden om die reden geschorst. Een kwart van de leraren werd geconfronteerd met geweld van leerlingen. Een op de drie docenten moest omgaan met een agressieve ouder.

Chris Keates, woordvoerder van de grootste onderwijsbond in het VK, vindt de maatregelen nog niet ver genoeg gaan. Hij zou graag zien dat leraren niet alleen de leerlingen mogen fouilleren op mobiele telefoons, maar dat de telefoons als de leraar dat wenst helemaal uit de schoolklas verdwijnen.

© Nationale Onderwijsgids