Logo_logo_landstede

Het bestuurlijk handelen van onderwijsinstelling de Landstede Groep in Zwolle is verbeterd maar nog lang niet zoals het wezen moet. Dat concludeert de Onderwijsinspectie in haar onderzoeksrapport. Volgens de inspectie toont het College van Bestuur te weinig eigen initiatief om verbeteringen door te voeren. Dit meldt de Stentor.

De inspectie oordeelt in haar rapport dat de Landstede Groep dat de verbetercultuur binnen de organisatie onvoldoende is. Het bestuur zou pas stappen hebben ondernomen na aanmoediging van de inspectie. Ook het financieel toezicht van de onderwijsinstelling voldoet niet aan de eisen. Zo worden beslissingen te vaak genomen op basis van mondelinge informatie en inspraak van medezeggenschapsraden werd genegeerd. De Landstede Groep staat momenteel ook onder extra financieel toezicht.

Sinds juni dit jaar deed de inspectie onderzoek naar het College van Bestuur van de organisatie die onder meer mbo-opleidingen, voortgezet onderwijs en kinderopvang in de regio Zwolle aanbiedt. Aanleiding voor het onderzoek zouden diverse “signalen en bevindingen” zijn. Zo schreef de ondernemingsraad van de locatie in Harderwijk een bezorgde brief aan de Tweede Kamer over de gang van zaken binnen de organisatie.

Landstede schrijft in een reactie dat er sinds 2013 veel verbeteringen zijn doorgevoerd bij de onderwijsinstelling. Toch constateert de inspectie nog spanningen binnen het bestuur. Ook presteert een groot aantal opleidingen onder de maat. In mei van dit jaar volgde bijna 29 procent van de 11.000 mbo-leerlingen bij Landstede een opleiding waarbij de inspectie tekortkomingen heeft gesignaleerd. Landelijk was dat zeven procent. Landstede laat weten dat het percentage inmiddels gelijk is met het landelijk niveau.

© Nationale Onderwijsgids