De Vereniging Openbaar Onderwijs (VOO) heeft een zwarte lijst samengesteld van scholen in het voortgezet onderwijs die zich niet aan de regels houden rond de gratis schoolboeken. Directe aanleiding is een mededeling van schoolboekhandel Van Dijk aan een ouder. Van Dijk meldt ten onrechte dat zij verzendkosten en administratiekosten in rekening mag brengen.

De boekhandel handelt echter in opdracht van de school, dus het is de school die zich niet aan de regels houdt. Volgens Rob Limper, directeur van de Vereniging Openbaar Onderwijs, zijn het niet alleen verzendkosten en administratiekosten een probleem: 'Veel ouders kunnen de bestelprocedure voor boeken niet afronden zonder in te moeten stemmen met de borg of de vrijwillige ouderbijdrage. Van vrijwillig worden beide op deze manier verplicht gesteld en invorderbaar. Dit is gewoon in strijd met de wetten en regels.'

Limper is daarnaast van mening dat het ministerie van Onderwijs te weinig doet om de regels te handhaven. Met de zwarte lijst wil de VOO druk zetten op de scholen en het ministerie om de misstanden aan te pakken.

© Nationale Onderwijsgids