Afgelopen woensdag (30 juni) reikte René Peeters, (wethouder Onderwijs, Jeugd en Sport), samen met Meine Breemhaar (VNO-NCW / MKB) en Joep Kramer (VBA) voor het derde jaar startdiploma's uit aan leerlingen van het praktijkonderwijs in Almere. Zij behalen geen formele startkwalificatie maar zijn na hun opleiding uitstekend opgeleid voor de arbeidsmarkt.

Ruim twintig leerlingen kwamen met familie, vrienden en begeleiders af op het feest in de Burgerzaal van het Stadhuis om hun diploma daar in ontvangst te nemen. De groep werd welkom geheten door wethouder René Peeters. Hij drukte alle jongeren op het hart dat ook in deze moeilijke tijden de deelnemende partners aan het startdiploma hun uiterste best gaan doen hen te helpen bij het vinden van een baan. De handtekeningen van de gemeente Almere, het bedrijfsleven en partners van de gemeente ((VNO-NCW / MKB midden Nederland, VBA) staan dan ook onder het startdiploma zelf.

Voor de uitreiking van de diploma's werden de leerlingen door acteurs ontvangen op de rode loper met rode champagne en hapjes. Leerlingen van het praktijkonderwijs hadden zelf gezorgd voor heerlijke hapjes en prachtige bloemstukken. Ook vond er een optreden plaats van een heuse beatboxer. Het gezelschap werd uiteindelijk op feestelijke wijze op de fotoplaat vastgelegd.

Startdiploma
In principe moet elke leerling in Nederland een zogeheten startkwalificatie halen: een diploma vwo, havo of een diploma mbo op niveau 2 (of hoger). Dat kwalificeert leerlingen voor de arbeidsmarkt. Voor sommige leerlingen is leren tot dat niveau echter een te zware opgave, ze zijn gewoon beter met hun handen. Mensen die goed met hun handen kunnen werken worden steeds schaarser in dit land. Met het startdiploma kunnen deze leerlingen bij toekomstige werkgevers in Almere laten zien over voldoende doorzettingsvermogen en vakkennis te beschikken. In Nederland is dit diploma een unicum.