Duizend leerlingen deden mee aan de wedstrijd ‘De toekomst van Nederland in kaart'. Alexander Pechtold reikte de prijzen uit voor de beste inzendingen.

Aan de hand van alle kaarten bij elkaar is een samengestelde kaart getekend met daarin veel voorkomende en opvallende elementen zoals een brug naar Engeland, een tulpvormig eiland voor de kust, de inpoldering van het gehele IJsselmeer maar ook ondergelopen land, steden op palen en annexaties van delen van Duitsland en België.

Uit een bijbehorende enquête blijkt dat maar liefst 62% milieu ziet als belangrijkste probleem in 2040. Genoeg werk voor iedereen en gezondheid scoren bij deze vraag slechts 14 en 10%.

Verder denkt 45% dat China de belangrijkste handelspartner zal zijn, gevolgd door Duitsland (28%). Wind is de belangrijkste bron van energie in 2040 volgens 56% van de leerlingen, daarna komen zonne-energie (32%), kernenergie (6%) en olie en gas (6%).

Al met al laten leerlingen een optimistisch beeld zien, met vertrouwen in technische oplossingen en welvaartsgroei, maar ook met grote gevolgen van zeespiegelstijging en andere milieuproblemen.

De winnaar van de 1e prijs is Mathijs Bijkerk van CSG Het Streek in Ede. De winnende klas is V1A van CSG Willem de Zwijger in Schoonhoven. Annefleur Verburg, leerling uit die klas, ontving een aanmoedigingsprijs vanwege haar uitzonderlijk goede kaart.

De opvallendste door leerlingen getekende elementen zijn samengebracht in één kaart van Nederland in 2040. Deze is te downloaden via http://www.knaq.nl of www.vakdidactiekaardrijkskunde.nl.

© Nationale Onderwijsgids