Normal_gymnastiek512_sport3456

Het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap laat onderzoek uitvoeren naar het verband tussen beweging en leerprestaties. Sinds 3 november kunnen onderzoekers laten weten of ze hieraan willen bijdragen. De uitkomsten van het onderzoek moeten duidelijkheid geven over hoe sport en bewegen het beste ingezet kunnen worden in het onderwijs om leerlingen hier zo veel mogelijk van te laten profiteren. Dit meldt de PO-Raad.

Er is al eerder aangetoond dat bewegen de leerprestaties van leerlingen vergroot. De resultaten uit diverse onderzoeken zijn echter nooit aan elkaar gekoppeld. Om nu toch een volledig beeld te creëren laat het OCW nog een onderzoek uitvoeren. De PO-Raad is blij met dit initiatief. De brancheorganisatie voor het primair onderwijs heeft al enkele jaren bewegen en een gezonde leefstijl hoog in het vaandel staan. In 2012 hebben de PO-, VO- en MBO-Raad dan ook de Onderwijsagenda Sport, Bewegen en een Gezonde Leefstijl opgesteld. Doel daarvan is dat meer leerlingen baat hebben van een gezond schoolbeleid.
 
Ook ouders vinden het belangrijk dat de school van hun kinderen aandacht besteed aan gezond gedrag, zo blijkt uit een onderzoek van de Hartstichting onder duizend ouders.
 
© Nationale Onderwijsgids