Naomi Ellemers, hoogleraar Sociale psychologie van de organisatie, Marijn Franx, hoogleraar Extragalactische sterrenkunde en Ineke Sluiter, hoogleraar Griekse taal- en letterkunde krijgen een Spinozapremie 2010.

Paul van der Heijden, rector en collegevoorzitter: ‘We zijn bijzonder trots op dit geweldige en unieke resultaat. Niet één, niet twee, maar liefst drie Spinozawinnaars in hetzelfde jaar aan onze universiteit, dankzij deze wetenschappelijke geweldenaars. Hulde aan hen.'

Hoogste Nederlandse onderscheiding
De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) heeft maandagochtend 7 juni de vier winnaars bekendgemaakt van de NWO-Spinozapremie 2010. De vierde winnaar de Utrechtse chemicus Piet Gros. Zij krijgen elk 2,5 miljoen euro te besteden aan onderzoek naar keuze. De premie is de hoogste Nederlandse onderscheiding in de wetenschap.

Top
De Spinozapremie wordt toegekend aan Nederlandse onderzoekers die tot de absolute top van de wetenschap behoren. De wetenschappers ontvangen de prestigieuze premie voor hun voortreffelijk, baanbrekend en inspirerend onderzoek. De winnaars zijn internationaal vermaard en weten jonge onderzoekers te inspireren.

Over de Spinozapremies
Het is het zestiende jaar dat de Spinozapremies worden toegekend. De eerste keer was in 1995. De toekenningen komen tot stand op voordracht. De officiële uitreiking van het geld en het Spinozabeeldje volgt in het najaar.

Bron: Universiteit Leiden