Het Nederlands paviljoen op de World Expo kun je nu ook virtueel bekijken: de Happy Street en tentoonstellingen. In dit paviljoen, 'Happy Street', werken honderden mbo-en hbo- studenten in verschillende functies zoals chef kok, gastheer voor VIP's en camerajournalist. De studenten lopen drie tot zes maanden stage in China.

Het is de eerste keer dat ruim driehonderd mbo- en hbo-studenten stagelopen tijdens de World Expo. Behalve stage, gaat het ook om een zogenoemd buddyproject. Een Nederlandse en Chinese student zijn aan elkaar gekoppeld.

Marina de Frankrijker studeert Facilitair Management aan de Haagse Hogeschool. In Shanghai werkt ze als assistent-inkoper. "De Chinese economie groeit keihard. Als je het wilt maken in het bedrijfsleven, moet je daar nu zijn. Ik wil later misschien wel werken in China."

Internationale samenwerking
De ruim driehonderd Nederlandse en Chinese studenten bemannen het Nederlandse paviljoen. De tweede groep Nederlandse studenten vertrekt in juli. Het is de eerste keer dat op deze manier een internationale samenwerking tussen Nederlandse en Chinese studenten tot stand wordt gebracht. Door deze unieke samenwerking leren studenten veel van elkaars cultuur en vakmanschap.

Voorbereiding
De studenten zijn de afgelopen maanden voorbereid door Skills Netherlands, een stichting die het belang van vakmanschap promoot. Zo hebben ze de studenten Chinese taallessen en cultuurtrainingen gevolgd en hebben ze door teambuilding het team leren kennen.

De vakinhoudelijke stagebegeleiding in Shanghai coördineert de MBO Raad, de belangenvereniging van alle mbo-instellingen in Nederland. Op het Nederlandse paviljoen sturen ruim 40 professionals de studenten aan, waaronder medewerkers van Maison van den Boer en De Vries en Partners.

Klik hier voor de virtuele rondleiding.

Bron: MBO Raad