Het bestuur van Fontys Hogescholen vergadert maandag in Bavaria-jurkjes en met Heinekenpet. Een tentamen aan de Hogeschool Windesheim werd verzet. En universiteiten organiseren ‘voorbeschouwingen’ over de link tussen voetbal en wetenschap.

Voorzitter Marcel Wintels van Fontys Hogescholen twitterde gistermiddag: ‘Mijn bestuurscollega's Wilma en Nienke maandagmiddag voor wk-sfeer beiden in Bavaria-jurkje; zeggen ze me net in RvB vergadering...’ Zelf zal hij twee keer drie kwartier een Heinekenpet opzetten. ‘Gewoon tussen de rapportagegesprekken door.’ Geen Bavaria-jurkjes bij de theologiefaculteit van de Rijksuniversiteit Groningen, maar een symposium over de ‘magische aantrekkingskracht’ van het voetbal. Mensen kunnen zich net zo verbonden voelen met een voetbalelftal als met een kerk, stellen de theologen: ‘Het voetbalstadion is tegenwoordig een tempel, gevuld met dwepers op de tribunes, die volledig opgaan in het spel.’

Wetenschappelijke voorbeschouwing
De magie van het voetbal, daarover gaat ook een lezing aan de Universiteit van Tilburg. De UvT organiseert een wetenschappelijke ‘voorbeschouwing’, waarin sprekers vertellen over de link tussen voetbal en hun vakgebied. Een antropologe geeft een lezing met de titel ‘voetbal, van spel tot cargo cult’, een Zuid-Afrikaanse schrijfster vertelt over ‘dribbelkunst in drie talen’ en een hoogleraar econometrie zoekt het verband tussen sport en statistiek. De wedstrijd Nederland-Denemarken wordt in de aula van de universiteit vertoond. En ook aan de Universiteit Leiden kunnen studenten de wedstrijd op een groot scherm volgen. Daarnaast is er een site waarop Leidse wetenschappers en studenten bloggen over alles wat met het WK en Zuid-Afrika te maken heeft: over de veiligheid op de Oranjecamping bijvoorbeeld, of over ontwikkelingsprojecten in Zuid-Afrika.

Relativering
Aan de Vrije Universiteit in Amsterdam geven bewegingswetenschappers antwoord op vragen als ‘hoe kan een elftal voordeel halen uit het nemen van strafschoppen?’ en ‘hoe kan er iets worden gedaan aan beoordelingsfouten van scheidsrechters?’. Er is ook een discussie over de vraag: ‘is het WK wel een feest is voor iedereen in Zuid-Afrika?’Dan is er ook nog een deskundige aan de Radboud Universiteit Nijmegen die de oranjegekte relativeert: we mogen nog zo hard juichen voor oranje, maar volgens politiek geograaf Henk van Houtum worden we er niet vaderlandslievender op.

Verzet
Studenten environment & transport aan de Hogeschool Windesheim tenslotte hebben massaal geklaagd over hun tentamen planologie. Dat zou een half uur voor de start van Nederland-Denemarken beginnen. Na overleg moest de roostermaker inbinden: het tentamen werd verzet.

Bron: Fontys