Normal_backpacking_in_grand_teton_np-nps

(Novum) - Geslaagde middelbare scholieren hebben een manier gevonden om dit jaar een tussenjaar te houden en volgend jaar toch studiefinanciering te krijgen. Wie zich heeft ingeschreven bij een studie en zich voor woensdag uitschrijft behoudt het recht op een basisbeurs, bevestigt het ministerie van Onderwijs na een bericht in nrc.next.

De basisbeurs van 279 euro per maand wordt volgend jaar geschrapt. Studenten die dan aan een studie beginnen, moeten het helemaal doen met een lening. Wie zich voor 1 oktober uitschrijft, krijgt het grootste deel van zijn collegegeld terug. De studiefinanciering moet dan ook worden stopgezet, maar kan volgend jaar weer ingaan.

De sluiproute is volgens de woordvoerder niet veel gebruikt. Studenten moeten er bovendien rekening mee houden dat ze zo enkele maanden van hun studiefinanciering verbruiken, zegt de woordvoerder.

Verschillende universiteiten laten aan de krant weten ook geen stijging te hebben gezien in het aantal inschrijvingen. Volgens universiteitenkoepel VSNU vond de stijging vorig jaar al plaats. Toen leek het er al op dat het leenstelsel zou worden ingevoerd en namen veel scholieren al geen tussenjaar meer.

De komende weken moet blijken hoe vaak de sluiproute is gebruikt. Hoewel niet wordt bijgehouden waarom studenten zich uitschrijven, kan een grote stijging van het aantal uitschrijvingen erop wijzen dat veel studenten alleen om de studiefinanciering stonden ingeschreven.