Normal_huiswerk_engels

(Novum) - Spaans is in opmars, maar Engels blijft verreweg de populairste vreemde taal onder middelbare scholieren in de Europese Unie. Dat blijkt uit cijfers van Eurostat. Na Engels volgen de meeste leerlingen Frans en Duits. Spaans staat op de vierde plaats.

De nieuwe cijfers van Eurostat gaan over het taalonderwijs in 2012. Het vorige onderzoek stamde uit 2005. Voor zowel Engels, Frans, Duits als Spaans geldt dat de belangstelling sindsdien is toegenomen. Spaans heeft de sterkste groei doorgemaakt, van 7,4 procent van de leerlingen tot 12,2 procent.

Nederlandse scholieren leren met 96,3 procent bijna allemaal Engels op het 'lagere secundaire niveau', zoals statistici het noemen. In die categorie vallen vwo, havo en vmbo maar ook bepaalde vormen van beroepsonderwijs zoals mbo niveau 1. Bijna 58 procent van de leerlingen volgt Frans en bijna 52 procent Duits. Spaans is met nog geen 2 procent aanzienlijk minder populair. Een vergelijking met 2005 is voor Nederland niet te maken, omdat Eurostat daar geen cijfers van heeft.

Het is uitzonderlijk dat zowel Engels, Frans als Duits aan meer dan de helft van de leerlingen gedoceerd wordt. Alleen Luxemburg doet het wat dat betreft beter. Daar krijgt ruim 54 procent van de leerlingen Engels, maar honderd procent van de scholieren Frans en Duits. Hoewel dat naast het Luxemburgs officiële talen zijn in dat land heeft Eurostat die cijfers toch meegenomen.