Normal_download__4_

Steeds meer middelbare scholen richten aparte klassen in voor leerlingen met een vorm van autisme. Zo kunnen deze leerlingen toch op een reguliere school terecht. De zogenoemde auti-klassen zijn populair en inmiddels zijn er ook al aparte klassen voor kinderen met ADHD. Dit meldt het AD.

“Door de komst van passend onderwijs zullen er steeds meer van dit soort klassen komen”, voorspelt een woordvoerder van de VO Raad, de sectororganisatie voor het voortgezet onderwijs. De speciale klassen, ook wel structuurklassen genoemd, hebben minder leerlingen en wisselen niet elke les van lokaal of docent wat meer rust brengt voor de leerlingen. Ook zijn de docenten vaak gespecialiseerd in het werken met kinderen met autisme of ADHD. De klassen zijn een succes, ze zitten altijd vol.

Staatssecretaris Dekker van Onderwijs is positief over de trend. Hij vindt de speciale klassen een “fraai voorbeeld” van passend onderwijs. De VO Raad vindt de populariteit van de auti-klassen ook een goede ontwikkeling maar plaatst wel kanttekeningen: “Passend onderwijs moet niet een goedkope vorm van speciaal onderwijs worden”,  zegt de woordvoerder. “De afweging moet steeds zijn: wat is het beste voor deze leerling?”

© Nationale Onderwijsgids