Ridderzaal Den Haag, fotograaf: Roel Wijnants
Vandaag wordt Kleine Prinsjesdag georganiseerd in de Ridderzaal in Den Haag. Bij dit jaarlijkse evenement krijgen Nederlandse jongeren het woord. Zij geven in debatten met politici hun mening over de rechten van de kinderen in Nederland en daarbuiten. In mei hebben leerlingen van het Groene Hart Lyceum zich geplaatst voor dit evenement door een 4e plaats te behalen tijdens de voorronde van het UNICEF Kinderrechten Debattoernooi.
 
De deelnemende leerlingen van het Lyceum zullen debatteren over de stelling: ‘Ouders op de BES-eilanden mogen hun kinderen slaan in de opvoeding, want dat hoort bij hun cultuur.’ Ter voorbereiding op dit evenement hebben leerlingen een training gehad van Unicef en het Debatinstituut. De dresscode luidt: voor vrouwen een hoedje en voor mannen een stropdas.
 
Het programma:
  • 08.30 uur Opening door de heer Joost Hoebink, gespreksleider van het Nederlands Debat Instituut. Welkom door de heer Jan Bouke Wijbrandi, algemeen directeur UNICEF Nederland.
  • 08:45 uur Vier debatten over de volgende onderwerpen:
  1. ‐ ontwikkelingssamenwerking;
  2. ‐ uitbuiting;
  3. ‐ vreemdelingenbeleid;
  4. ‐ kinderen in het Caribisch deel van Nederland.
  • Tussen de debatten leest de Koningin van de Jeugd de ‘Troonrede van de Jeugd’ voor.
  • 9.45 uur Aanbieding Troonrede van de Jeugd aan de Staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, de heer Van Rijn.
  • 10.00 uur De jury reikt een prijs uit aan de beste debaters.
  • 10.00 uur Aansluitend koffie, thee en wat lekkers.
  • 11.00 uur Einde programma Kleine Prinsjesdag 2014.
Na afloop van het programma krijgen de leerlingen een rondleiding door de verschillende overheidsgebouwen.  
 
© Nationale Onderwijsgids