Een meerderheid in de Tweede Kamer steunt het voorstel van demissionair staatssecretaris Van Bijsterveldt van onderwijs om een educatieve minor in te voeren. Met deze verkorte lerarenopleiding aan de universiteit kunnen afgestudeerden les gaan geven op vmbo-t en de eerste 3 jaar van havo en vwo. Van Bijsterveldt hoopt met de maatregel het lerarentekort te kunnen terugdringen.

Maar is het wel zo'n goed idee? In een artikel in de Weekkrant van 18 mei zet Pierre Cuypers, ervaren docent aan het Over Betuwe College (OBC) in Bemmel, kanttekeningen bij het invoeren van de educatieve minor. Cuypers wijst erop dat het systeem al eens eerder is ingevoerd. Destijds zorgde dat ervoor dat veel studenten met een kandidaatsdiploma voor de klas gingen staan en vervolgens niet meer afstudeerden. Toen het aantal gediplomeerde leraren weer steeg, kwamen ze op straat te staan, of konden, net als Cuypers, maar met veel pijn en moeite alsnog afstuderen.

Cuypers waarschuwt: "En dan is daar mevrouw Van Bijsterveldt. Zij vindt het wiel uit: de educatieve minor. Overigens, het Latijnse woord minor kan ook vertaald worden met loser...''

Bron: dé Weekkrant