Eén op de drie studenten aan de Universiteit van Maastricht komt uit Duitsland. De Duitse en Nederlandse studenten vermengen zich echter nauwelijks en in toenamende mate zelfs steeds minder. Dit concludeert een projectgroep onder leiding van de rector van de universiteit, zo meldt de Observant, het onafhankelijke weekblad van de Universiteit van Maastricht.

De projectgroep adviseert onder andere de segregatie tegen te gaan door het gebruik van het Engels als voertaal binnen en buiten de universiteit te stimuleren. Dat Duitse en Nederlandse studenten elkaar ontwijken valt volgens de projectgroep wel te verklaren: de Duitse studenten zijn over het algemeen wat ouder en hebben een andere mentaliteit en studiehouding.

Buitenlandse studenten die niet uit Duitsland komen, voelen zich vaak buitengesloten. Ze verwachten een internationale universiteit aan te treffen, maar komen terecht in een 'Duits bastion'. De projectgroep adviseert daarom het instellen van een 'zware' commissie om de problematiek aan te pakken en is voorstander van het organiseren van een seminar over integratie en culturele diversiteit. Vorig jaar al stelde de U-raad van de universiteit het probleem aan de kaak.

Bron: Observant