Normal_kind_blij4534

De Inspectie Jeugdzorg en de Inspectie voor de Gezondheidszorg onderzochten de kwaliteit van de ambulante hulpverlening van de Opvoedpoli in de regio’s Amsterdam en Haaglanden. De inspecties beoordelen de kwaliteit van de hulpverlening als matig. De Opvoedpoli heeft een verbeterplan opgesteld.

De Opvoedpoli helpt gezinnen die op het gebied van opvoeden om wat voor reden dan ook in de knel komen. Zij bieden hulp aan iedereen met vragen over ouderschap, opvoeding en de ontwikkeling van kinderen van 0 tot 23 jaar. Teams werken op 21 plekken in het land samen binnen de Opvoedpoli. Ouders kunnen bij de poli's ter plekke antwoorden krijgen op vragen of kunnen in contact komen met (jeugdzorg)professionals. 
 
Op verzoek van de Stadsregio Amsterdam en het Stadsgewest Haaglanden toetsten de Inspectie Jeugdzorg (IJZ) en de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) begin 2014 de kwaliteit van de ambulante hulpverlening bij de Opvoedpoli in beide regio’s. De inspecties vinden dat de medewerkers beter geschoold moeten worden in het inschatten en vastleggen van risico's en monitoring van de veiligheid van kinderen. Daarnaast moeten leidinggevenden actiever zicht hebben op het functioneren van gezinscoaches, zo vinden de inspecties, en moet er bij elk traject concreet samengewerkt worden met ketenpartners. Op verzoek van de inspecties heeft de Opvoedpoli een verbeterplan opgesteld dat positief is beoordeeld door de inspecties. De poli belooft onder meer medewerkers te gaan bijscholen. 
 
De afspraak is gemaakt dat de Opvoedpoli in oktober 2014 een interne audit uitvoert om vast te stellen of de genomen maatregelen daadwerkelijk tot verbeteringen in de praktijk hebben geleid. In november verwachten de inspecties een rapportage over de resultaten. Op grond hiervan bepalen de inspecties welke verdere toezichtactiviteiten noodzakelijk zijn.
 
Bekijk hier het rapport over de Opvoedpoli.
 
© Nationale Onderwijsgids