Bovenleiding,
Openbaar vervoersbedrijf van Rotterdam, RET, gaat samen met ROC Zadkine monteurs opleiden. Het vervoersbedrijf gaat speciale leerwerkplekken aanbieden om zo de vergrijzing het hoofd te kunnen bieden. De monteurs worden opgeleid in energievoorziening. Dit meldt Metro. 
 
De helft van het aantal monteurs dat momenteel bij de RET werkt, gaat de komende jaren met pensioen. De leerwerkplekken moeten de leegloop tegengaan. "Als we daar nu niet aan beginnen, dan hebben we over tien jaar een probleem", vertelt woordvoerster Eline Klooster van de RET. "We gaan per jaar bekijken hoeveel van dit soort plaatsen we gaan aanbieden`, aldus de woordvoerster. 
 
“We hebben gemiddeld zeker vier tot vijf monteurs per jaar nodig," vertelt Klooster. Dit jaar komen al vier leerwerkplekken beschikbaar. Jongeren die in aanmerking willen komen voor het monteurschap in energievoorziening moeten solliciteren. Klooster: "Als ze worden aangenomen gaan ze meteen vier dagen aan de slag en één dag naar school." Ze krijgen voor hun werk dan ook direct een salaris. Monteurs energievoorziening houden zich onder meer bezig met de tractie en de bovenleidingen. Om in aanmerking te komen voor het traject tot monteur energievoorziening moeten kandidaten in het bezit zijn van een vmbo-diploma basisberoepsgerichte of kaderberoepsgerichte leerweg in de richting techniek.
 
De RET bekijkt momenteel ook of leerwerkplekken op andere afdelingen de vergrijzing op kunnen vangen. Eerder werd al begonnen met een opleiding voor ombouwmonteurs van metro's en trams. "Daar hebben we nu de eerste vier van in dienst genomen en dat loopt erg goed", aldus Klooster. 
 
© Nationale Onderwijsgids