29.000 jongeren zijn in de laatste vier maanden van 2009 aan een baan, leerwerkplek of stage geholpen. Minister Donner spreekt van "bemoedigende" eerste resultaten van het Actieplan Jeugdwerkloosheid. Dat blijkt uit cijfers van de arbeidsmarktregio's. "

Volgens minister Donner (SZW) is de jeugdwerkloosheid minder hard gegroeid dan verwacht, maar blijft het probleem "onverminderd groot". Hij schrijft dat in de Voortgangsbrief Actieplan Jeugdwerkloosheid aan de Tweede Kamer.

Cijfers jeugdwerkloosheid

Het aantal jongeren dat zich meldde bij UWV werkbedrijf steeg van 43.000 in januari 2009 naar 63.000 in januari 2010.
Eind 2009 zochten in totaal 121.000 jongeren een baan of bijbaan. Van deze groep zat ruim de helft niet meer op school. Jongeren zonder startkwalificatie en allochtone jongeren blijven zorgelijke groepen, volgens minister Donner. Zij zijn aanzienlijk vaker (langdurig) werkloos.

Meldpunt Jeugdwerkloosheid

Het ministerie van SZW opent een digitaal meldpunt waar jongeren en hun ouders tips en ervaringen kwijt kunnen over de aanpak van jeugdwerkloosheid.

Om te voorkomen dat jongeren door de crisis werkloos raken, kiest het kabinet voor een aanpak waarbij een jongere langer op school zit of een baan, stage of leerwerkplek heeft.

Ondanks de crisis steeg het aantal leerbedrijven waar mbo-studenten tijdens hun studie terechtkunnen, in 2009 naar bijna 210.000.

Kwetsbare jongeren

Minister Rouvoet (Jeugd en Gezin) biedt extra ondersteuning aan de arbeidsmarktregio's om kwetsbare jongeren te laten meeprofiteren van het Actieplan Jeugdwerkloosheid. Hiervoor is €3,5 miljoen gereserveerd. Deze extra steun is nodig om de samenwerking tussen gemeenten, onderwijs, UWV en jeugdzorg te versterken.

Het kabinet trekt in 2010 in totaal €70 miljoen euro uit voor de uitvoering van het actieplan.