Staatssecretaris Marja van Bijsterveldt heeft samen met mbo-raad voorzitter Jan van Zijl op maandag 12 april het startschot gegeven voor het School Ex programma 2010.

Op het Hoornbeeckcollege in Amersfoort spraken zij met studenten die vorig jaar door het School Ex programma besloten hebben door te leren. De mbo-instellingen continueren de succesvolle aanpak van 2009 om in tijden van economische crisis studenten langer door te laten studeren. Vorig jaar wisten de scholen ruim 10.000 studenten extra op langer school te houden.


Voorkomen jeugdwerkloosheid

Het doel van het programma is om zoveel mogelijk te voorkomen dat jongeren vanwege de krappe arbeidsmarkt werkloos thuis komen te zitten. Het School Ex programma is onderdeel van Actieplan Jeugdwerkloosheid, dit plan is vorig jaar gelanceerd. Het mbo en het UWV WERKbedrijf spelen een belangrijke rol in het programma.

Kwetsbare jongeren
Uit onderzoek is gebleken dat vooral de meest kwetsbare jongeren op de laagste niveaus door middel van coachingsgesprekken goed gemotiveerd werden voor een vervolgstudie. Het onderzoek is verricht door het Researchcentrum Onderwijs Arbeidsmarkt. Een andere uitkomst van het onderzoek is dat 6.500 extra studenten op de niveaus 1 en 2 verder zijn gaan leren, 3.500 extra studenten deden dat op de hogere niveaus en nog een 6.000 extra studenten stroomden van niveau 4 door naar het hbo. In 2009 deden in totaal 80.000 studenten mee aan het school ex programma.

Betere score
Afgestudeerde werkzoekende jongeren, die hadden aangegeven open te staan voor begeleiding, werden op het juiste spoor gezet richting een passende baan via het UWV Werkbedrijf. Staatssecretaris Van Bijsterveldt hoopt dat het mbo met het schoolprogramma in 2010 nog beter zal scoren. Het programma slaat op alle jongeren die in de loop van dit jaar hun examen verwachten te halen.
 


Bron: Rijksoverheid