Normal_copyright_stockfreeimages_student_huiswerk_stapel_boeken_leren_lezen

Het lectoraat Rehabilitatie van de Hanzehogeschool Groningen en scholengemeenschap Wolfsbos uit Hoogeveen gaan middelbare scholieren met autisme helpen bij het kiezen van een vervolgopleiding. Ze hebben samen een keuzemodule ontwikkeld die middelbare scholieren hierbij met autisme ondersteunt.

De module heet Kieskeurig. In het laatste jaar van de middelbare school volgen scholieren met autisme deze module om een opleiding te kiezen die goed bij hen past. Voor jongeren met autisme is het maken van keuzes en plannen vaak lastig. De reguliere studie- en beroepskeuzetesten schieten bij deze groep dan ook tekort. Het gevolg is dat ze vaak de verkeerde schoolkeuze maken voor een vervolgopleiding in het hoger onderwijs met alle gevolgen van dien.

De specifieke deskundigheid voor het ondersteunen bij het maken van een bewuste schoolkeuze is bij de betrokken GGz- en onderwijsprofessionals onvoldoende aanwezig.
Dat was aanleiding voor RSG Wolfsbos en het Lectoraat Rehabilitatie om een praktisch toepasbare en eenvoudig overdraagbare keuzemodule voor deze doelgroep te ontwikkelen. De producten worden via de website www.begeleidleren.nl ter beschikking gesteld van onderwijs-, GGz-, familie- en cliëntenorganisaties. De keuzemodule en de docentenhandleiding zijn ook tegen kostprijs te bestellen bij het Lectoraat Rehabilitatie. De training wordt tegen kostprijs verzorgd door het lectoraat Rehabilitatie van de Hanzehogeschool Groningen.

© Nationale Onderwijsgids