Normal_images__2_

Om gedwongen huwelijken te voorkomen worden spiekpennen met tips over het onderwerp uitgedeeld onder duizenden scholieren vanaf 14 jaar. Vandaag zal minister Edith Schippers van VWS op het ROC Mondriaan in Den Haag de eerste spiekpen in ontvangst nemen. Maandag maakte de gemeente Den Haag al bekend dat er een expertisecentrum aanpak gedwongen huwelijk komt. Dit meldt het Nederlands Jeugd Instituut. 

Op het spiekbriefje staat wat de jongeren kunnen doen tegen gedwongen uithuwelijking. Bij een vermoeden van gedwongen uithuwelijking, zo staat bijvoorbeeld op de spiekbrief, kunnen ze naar de politie, bureau jeugdzorg of het Steunpunt Huiselijk Geweld gaan voor hulp. Dit kan zelfs nog vlak voor vertrek op Schiphol. 
 
Minister Asscher van Sociale Zaken laat momenteel onderzoek doen naar de omvang van huwelijksdwang, huwelijkse gevangenschap en achterlating. Naar schatting zijn er jaarlijks honderden jongeren slachtoffer van achterlating in het 'thuisland' en door ouders gearrangeerde huwelijken. In september worden de resultaten van het onderzoek verwacht. 
 
© Nationale Onderwijsgids