Normal_onderwijs_docent_klas_school

De Radboud Universiteit in Nijmegen krijgt ruim 5 ton van het ministerie van Onderwijs om haar letterenstudenten enthousiast te maken voor het onderwijs. In het voortgezet onderwijs dreigt een tekort aan universitair opgeleide docenten, ook voor alle taalvakken die op de middelbare school gegeven worden.

De Radboud Universiteit is niet de enige universiteit die extra geld krijgt van het ministerie voor dit deel maar ontvangt wel het grootste deel. In de komende tweeënhalf jaar gaan vijf docenten uit het voortgezet onderwijs een dag per week aan het Radboud werken. Zij zullen optreden als mentor en adviseur. Ook zullen zij het keuzevak 'Jong publiek een taal leren' gaan geven waarin studenten leren om een wetenschappelijk verantwoord lespakket samen te stellen.

De universiteit heeft verschillende initiatieven opgezet om het lesgeven in het voortgezet onderwijs onder haar studenten te promoten. Zo krijgen twaalf promovendi de kans om tijdens hun PhD-opleiding een eerstegraads lesbevoegdheid te halen. Ook komt er een 'Dag van het Leraarschap' en wil de universiteit Duitse studenten uit de regio werven om leraar Duits te worden op een Nederlandse school.

Onderwijsdirecteur Odin Dekkers van de Nijmeegse letterenfaculteit is blij met het extra geld. “De vlag kan uit. Meer studenten laten kiezen voor het leraarschap is voor onze faculteit al langere tijd één van de speerpunten. Deze subsidie stelt ons in staat daar nu echt iets aan te doen.”

© Nationale Onderwijsgids