Minister Bussemaker feliciteert vmbo'ers met kaartje (foto: Rijksoverheid)

Vandaag valt er bij tienduizenden vmbo'ers die geslaagd zijn voor hun eindexamen een kaartje van minister Bussemaker en staatssecretaris Dekker van Onderwijs op de mat. Met de boodschap “Gefeliciteerd met jouw diploma! Heb je je al ingeschreven?” vragen de bewindslieden meteen ook aandacht voor het belang van een vervolgopleiding na het vmbo.

Vorig schooljaar vielen 1.800 jongeren na het behalen van hun diploma uit bij de overstap van vmbo naar mbo. "Natuurlijk staat na het behalen van je diploma de welverdiende vakantie voor de deur. Maar helaas vergeten nog teveel jongeren zich in te schrijven voor een vervolgopleiding. Dat is gewoon zonde, want mét een startkwalificatie op zak heb je bijna 2 keer zoveel kans op een baan. Dus laat je goed informeren en kies bewust!", aldus minister Bussemaker.

De stevige inzet waarmee decanen en leerplichtambtenaren jongeren aanmoedigen om zich in te schrijven voor een mbo-opleiding, werpt zijn vruchten af. Haakten in het schooljaar 2011/2012 nog zo'n 2.700 vmbo-ers af voor het vervolgonderwijs, afgelopen schooljaar daalde de uitval onder jongeren met een vmbo-diploma met maar liefst 30%.

Toch is er volgens minister Bussemaker geen reden om achterover te leunen: "Het is belangrijk dat jongeren zich bewust zijn dat verder leren loont. Nog steeds is er een te grote groep jongeren die na de zomer niet start met een vervolgopleiding. Terwijl deze jongeren veel in hun mars hebben. We moeten daarom alles op alles blijven zetten om ook hen bij de les te houden."

Minister Bussemaker wil dat alle leerlingen die van het vmbo doorstromen naar het mbo zich nog voor de zomer (uiterlijk 1 mei) gaan aanmelden voor een vervolgopleiding. Hierdoor start de intake op het mbo straks al vóór de zomer en worden aankomende studenten gestimuleerd om bewust na te denken over een opleiding die bij ze past. Een vergelijkbare maatregel geldt sinds kort in het hoger onderwijs.

© Nationale Onderwijsgids