Normal_images__3_

De Vereniging Hogescholen heeft de Tweede Kamer opgeroepen om het voor enkele opleidingen mogelijk te maken om zelf 'aan de poort' toelatingseisen te stellen aan het rekenniveau. Voor de lerarenopleiding basisonderwijs, verpleegkunde- en een aantal techniekopleidingen willen ze tijdelijke maatregelen die het rekenniveau waarborgen. Dit meldt Vereniging Hogescholen. 

Ondanks de inspanningen bij het voortgezet onderwijs en het mbo in de afgelopen jaren en ondanks de uitstel van de invoeringsdatum, concludeerde de Commissie Bosker dat het verhogen van het rekenniveau (naar 3-F) in 2016 niet gehaald gaat worden. Dit betekent onder meer dat het noodzakelijk rekenniveau van de hbo-instroom, met name van leerlingen die van het mbo komen, in 2016 nog niet volledig op orde zal zijn. Om de kwaliteit van de instroom te waarborgen roept de Vereniging Hogescholen daarom de Tweede Kamer op om het voor enkele opleidingen mogelijk te maken om zelf 'aan de poort' toelatingseisen te stellen aan het rekenniveau. 
 
Het gaat hierbij om een tijdelijke maatregel, zo stelt de vereniging, die toegepast kan worden voor opleidingen waarbij rekenen of wiskunde van belang is. Zoals een aantal techniekopleidingen, de opleiding tot verpleegkundige en de lerarenopleiding basisonderwijs. 
 
Daarbij kunnen deze eisen bestaan uit een minimum cijfereis voor de rekentoets, maar ook zou een eigen toets tot de mogelijkheden moeten behoren, zo vindt de vereniging.
 
© Nationale Onderwijsgids