Normal_leraar_po_vo_schoolklas_school

Vanaf september 2015 gelden nieuwe toelatingseisen voor de pabo. Scholieren van de havo en het mbo die aan de lerarenopleiding willen beginnen moeten kunnen aantonen dat zij voldoende kennis hebben van aardrijkskunde, geschiedenis, natuur en techniek. Minister Bussemaker van Onderwijs heeft onderwijsinstellingen in een brief gevraagd aankomende studenten op de hoogte te stellen van de nieuwe eisen. Dit meldt de PO Raad.

Aankomende pabo-studenten moeten laten zien dat zij minimaal kennisniveau havo-3 of vmbo-t4 hebben. Deze nieuwe eisen gelden alleen voor instromers vanaf de havo of het mbo. Studenten met een diploma van het vwo, de hbo of de universiteit kunnen gewoon aan de opleiding beginnen.

Minister Bussemaker vindt het belangrijk dat scholen de aankomende studenten goed voorbereiden op de pabo. Voor mbo'ers worden voorbereidende keuzeprogramma's ontwikkeld waarmee leerlingen vanaf komend schooljaar aan de slag kunnen.

De nieuwe toelatingseisen werden al in 2012 aangekondigd door voormalig staatssecretaris van Onderwijs Halbe Zijlstra. Hbo-instellingen klagen al langere tijd dat ze veel tijd kwijt zijn aan het bijspijkeren van mbo-instromers op de pabo. De zwaardere eisen

© Nationale Onderwijsgids