Normal_eindexamen_examen

Maandag gaan de centrale examens in het voortgezet onderwijs weer van start. In heel Nederland zullen leerlingen van het vmbo, de havo en het vwo de afsluitende toetsen van de middelbare school afleggen. Traditiegetrouw opent het Landelijk Aktie Komitee Scholieren (LAKS) diezelfde dag de jaarlijkse eindexamenklachtenlijn, zo meldt de scholierenorganisatie.

Voor de 27e keer organiseert de scholierenorganisatie de klachtenlijn voor de eindexamens. Dit jaar zullen ongeveer 198.000 jongeren het examen afleggen. Zij kunnen met hun vragen en klachten over de organisatie, de inhoud en het niveau van de toetsen terecht bij medewerkers van het LAKS.

Coördinator Annelotte Lutterman hoopt dat scholieren niet zullen aarzelen om hun klacht te melden bij het LAKS. Bij organisatorische problemen, zoals geluidsoverlast door een verbouwing buiten het examenlokaal of te kleine tafels, neemt het Komitee direct contact op met de school. “Klagen heeft echt zin!”, benadrukt Lutterman.

Klachten  over de inhoud van de examens die binnenkomen bij LAKS worden besproken met het College van Examens of  de Onderwijsinspectie. Na afloop van de examens wordt bovendien per vak gekeken, ook op basis van binnengekomen klachten, of de normering aangepast moet worden.

Lutterman hoopt dat de examens dit jaar rustiger zullen verlopen dan in 2013. Toen zorgde de examenfraude bij de Ibn Ghaldounschool en het uitlekken van de toetsen voor veel onrust en stress bij scholieren. Het LAKS hoopt dat scholen zelf intern goed controleren of de examens veilig liggen opgeborgen.

In 2013 behandelde het LAKS bijna 147.000 klachten van ruim 207.000 eindexamenkandidaten. Scholieren kunnen hun klachten doorgeven via www.examenklacht.nl of op examendagen bellen naar 020-5244066 tussen 12.00 en 19.00 uur. Een team van tien scholieren zit klaar om de klachten en vragen die binnenkomen te behandelen.

© Nationale Onderwijsgids