Normal_studenten_medisch_doktor

Aankomend studenten kiezen steeds vaker voor een studie waarmee ze goede kansen hebben om later een baan te vinden. Opleidingen in de techniek, gezondheidszorg en de landbouw worden steeds populairder ten koste van taal- en cultuurstudies, blijkt uit aanmeldcijfers van hogescholen en universiteiten. Dit meldt Volkskrant.

Een analyse van de instroomcijfers die de Vereniging van Hogescholen en de Vereniging van Nederlandse Universiteiten (VNSU) bekend maakten laten een duidelijke trend zien. Opleidingen met goede arbeidsmarktperspectieven zitten in de lift. Opvallend is de stijging van de zogenoemde groene opleidingen, zoals agrarisch onderwijs en natuur. In vijf jaar tijd nam het aantal aanmeldingen op de universiteit voor deze richting met veertig procent toe.

Dit jaar is voor het eerst de aanmelddatum voor een opleiding in het hoger onderwijs vervroegd naar 1 mei. Volgens een woordvoerster van de VSNU hebben daarom twee keer zoveel studenten zich ingeschreven voor meerdere studies dan vorig jaar, mogelijk omdat zij nog twijfelen. De inschrijfcijfers zijn dus nog niet definitief maar passen wel in de trend van de afgelopen vijf jaar.

De groei in aanmeldingen voor techniek, zorg en natuur gaat ten koste van de culturele opleidingen. Het aantal inschrijvingen voor taal en cultuur op de universiteiten nam de afgelopen vijf jaar met 12,6 procent af. In de richtingen gedrag en maatschappij was dat 2,3 procent. Een vergelijkbare daling is te zien in het hbo.

Ook studieadviseurs en decanen op middelbare scholen bevestigen de trend. "Leerlingen zien volwassenen in hun directe omgeving hun baan verliezen”, zegt Peter Huwae van de Nederlandse Vereniging van Schooldecanen en Leerlingbegeleiders. Daardoor denken aankomend studenten meer na over hun baankansen bij het kiezen van een opleiding.

© Nationale Onderwijsgids