Normal_thumb_les_klas_leerlingen_juffrouw_docent

(Novum) - Nieuwegein, Ede, Lelystad en Veldhoven gaan de komende drie jaar door met hun programma tegen de uitbuiting van Roma-kinderen. Ook andere gemeenten moeten ermee aan de slag, laten ministers van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) en Sociale Zaken Lodewijk Asscher (PvdA) donderdag weten.

Het komt nog te vaak voor dat Roma-kinderen uit probleemgezinnen betrokken worden bij criminele activiteiten. Ook spijbelen ze te vaak en komt uithuwelijking regelmatig voor. Hun perspectief op een 'volwaardig en onafhankelijk bestaan in de samenleving' komt daardoor in het geding, aldus de bewindslieden.

In de vier gemeenten werken onder meer politie, justitie en de Raad voor de Kinderbescherming sinds 2011 samen om de problemen met deze gezinnen aan te pakken. Dat helpt volgens Opstelten en Asscher. Daarom moet 'het goede werk' van de vier gemeenten worden voortgezet en verspreid.

Doel van het programma is de kinderen de kans te geven zich te ontwikkelen en een opleiding te volgen, waardoor ze meer kans hebben op een baan. De ministers trekken er tot en met 2016 vijf ton per jaar voor uit.