Leerlingen die gemiddeld een 8 halen voor hun eindexamen studeren cum laude af van middelbare school

Scholierenorganisatie LAKS heeft hoge verwachtingen van het plan voor excellente leerlingen dat staatssecretaris Dekker van Onderwijs gisteren presenteerde. Hoewel de uitvoering van de plannen nog wel vragen oproept is de organisatie vooral blij met de “brede manier” waarop de staatssecretaris te werk gaat om het voortgezet onderwijs uitdagender te maken.

“'Excellentie' kan op vele manieren worden waargemaakt. Met dit plan van aanpak maakt de staatssecretaris de weg vrij voor scholen om meer te halen uit scholieren,” zegt Remco Barendregt van LAKS. Gisteren presenteerde Dekker zijn plan van aanpak voor toptalenten. Daarin staat onder meer dat leerlingen vakken op verschillende niveaus mogen afronden of eerder mogen afsluiten opdat tijd vrijkomt voor andere uitdagingen zoals een stage bij een bedrijf. Extra prestaties zullen op het diploma vermeld worden. Leerlingen die gemiddeld een 8 als cijfer halen voor hun eindexamen krijgen het predicaat cum laude op hun diploma.

Deze aanpak roept nog wel vragen op, zegt voorzitter Barendregt. “Hoe wil de staatssecretaris voorkomen dat de scholier in de praktijk niet wordt afgerekend zodra je het traditionele onderwijsaanbod loslaat? Wat wordt straks de waarde van onze diploma's als wij sommige vakken op een ander niveau afleggen? Deze en andere vragen houden ons bezig.” Barendregt verwacht dat als Dekker scholieren blijft betrekken bij de plannen, zoals tot nu toe gebeurde, de kans op succes het grootst zal zijn.

© Nationale Onderwijsgids