Logo_top31-10-2013

Gisteren om 9.00 uur heeft de Holland-Rijnlandse Verkeersveiligheidsambassadeur Kees van Velzen (tevens wethouder verkeer van Alphen aan den Rijn) op Praktijkschool Het Waterland in Leiden het startschot gegeven voor het TotallyTraffic Event “Ik wil je zien! Hoe zou jij dat doen?” en voor de gelijknamige leerlingenwedstrijd.
Met deze wedstrijd worden leerlingen in de brugklas of het tweede leerjaar van de middelbare scholen in Zuid-Holland uitgedaagd een campagneposter of -clip te maken waarmee ze leeftijdgenoten motiveren goed verlicht te fietsen. 

Nu het s’ avonds weer vroeg donker wordt is het extra belangrijk, dat de fietsverlichting in orde is. Immers, goed verlicht is veiliger voor jezelf en voor andere weggebruikers. Om hier aandacht voor te vragen is eerder deze week de landelijke campagne “Ik wil je zien” gestart. Onderzoek heeft geleerd, dat van de fietsende jongeren circa de helft niet goed verlicht fietst, hoewel veruit de meesten weten hoe belangrijk zichtbaarheid is voor de veiligheid in het verkeer.

Om jongeren uit te dagen zelf mee te denken over de vraag hoe ze leeftijdgenoten zover kunnen brengen wel goede verlichting te voeren heeft het Regionaal Ondersteuningsbureau Verkeersveiligheid Zuid-Holland (ROV-ZH) dit jaar voor de tweede achtereenvolgende maal een wedstrijd uitgeschreven. Leerlingen in de eerste twee jaren van het Voortgezet Onderwijs kunnen tot 15 december een campagneposter of -clip voor jongeren insturen. Met de ideeën dingen ze mee naar prijzen zoals een mini-tablet, een fluorescerende fiets of een uitstapje met de klas. De wedstrijd is onderdeel van het programma TotallyTraffic, Verkeer in het Voortgezet Onderwijs van de samenwerkende overheden in Zuid-Holland. Dit programma bevat onder meer een serie modules voor verkeersveilig gedrag.

De 125 leerlingen in de eerste twee leerjaren van Het Waterland kregen gisteren verschillende lessen rond het onderwerp, bedoeld als bouwstenen voor de wedstrijd. Zo waren er gastlessen van het cartoonisten duo Vincent en Kito en van de jongerenorganisatie voor Verkeersveiligheid TeamAlert. Daarnaast voerden eigen docenten van de school samen met de leerlingen fietscontroles uit.

Kees van Velzen had bij de start van het Event nog wel een persoonlijke boodschap voor de leerlingen:

“We hebben jullie hulp nodig voor deze campagne. Laat je ideeën zien!”

Kees is één van de acht regionale, bestuurlijke ambassadeurs in Zuid-Holland voor de beweging “Maak van de Nul een Punt”. Volgens het gedachtengoed van deze beweging worden verkeersongevallen met een ernstige afloop niet als vanzelfsprekendheid aanvaard. De overtuiging is, dat het aantal ernstige verkeersongevallen kan worden teruggedrongen als ieder daaraan binnen de eigen verantwoordelijkheid en mogelijkheden bijdraagt. In deze missie past ook de oproep jongeren uit te dagen zelf mee te denken. De komende weken zullen er naar verwachting in meer Zuid-Hollandse regio’s school-events met gastlessen volgens de formule van Het Waterland volgen.

Meer informatie over TotallyTraffic en over de leerlingenwedstrijd:www.totallytraffic.nl/leerlingen/ik-wil-je-zien of via ROV-ZH, Ada Aalbrecht, 079-3300603.