Logo_jonge_jury

De nieuwe editie van de Jonge Jury is van start. Jongeren in heel Nederland lezen de komende maanden jeugdboeken die in 2012 voor het eerst verschenen. De Jonge Jury is compleet vernieuwd en is voor docenten nog makkelijker in de les te gebruiken. Het lesmateriaal van de Jonge Jury sluit naadloos aan op iedere lesmethode Nederlands en is geschikt voor gebruik op het smartboard. Een e-zine, interactieve website, inzet van sociale media en diverse winacties maakt meedoen en lezen aantrekkelijk voor leerlingen.

Modules
Scholen kunnen deelnemen aan de Jonge Jury door middel van een instapmodule. Docenten krijgen met de instapmodule promotiemateriaal opgestuurd om leerlingen in de klas te enthousiasmeren. De instapmodule verleent hiernaast toegang tot een extra deel van de website van de Jonge Jury met veel digitale content. Met een digitale lesmodule kunnen docenten de Jonge Jury makkelijk inpassen in de lessen Nederlands. Er zijn tweeëntwintig lesbrieven ontwikkeld, die voor alle niveaus van de onderbouw (ook vmbo basis-kader) kunnen worden ingezet. De digitale lesmodule is toepasbaar op het smartboard en maakt de Jonge Jury op een laagdrempelige, interactieve wijze toegankelijk in het klaslokaal.

Samenwerking met bestaande leesmethode
De Jonge Jury werkt samen met ThiemeMeulenhoff. Gebruikers van Op niveau onderbouw kunnen gratis gebruik maken van de lesbrieven die Jonge Jury aanbiedt op het ICT-platform van Op niveau.

Aantrekkelijk voor leerlingen
Voor leerlingen is het belangrijk dat het project niet alleen deel uitmaakt van de les, maar ook leuk is om mee aan de slag te gaan in de vrije tijd. De nadruk ligt op interactie met de jongeren; met een multimediale website, social media, prijsvragen en winacties is de Jonge Jury meer dan lezen alleen. Verder verschijnt er drie keer per jaar een e-zine vol met lees- en schrijftips, informatie over auteurs, columns, een strip en meer!

Dag van de Jonge Jury
Elk jaar is op de derde woensdag van april de Dag van de Jonge Jury. Deze feestelijke afsluiting van het Jonge Juryseizoen is een uniek eendaags literair festival, dit keer op 16 april 2014 in de Doelen in Rotterdam. Ook op scholen en bibliotheken in het hele land worden die dag lokale slotmanifestaties georganiseerd, om zoveel mogelijk leerlingen mee te laten vieren. Docenten kunnen ook kiezen voor een livestream om de uitreiking van de Prijs van de Jonge Jury mee te maken en zo kosten voor (bus)vervoer uit te sparen.

Over de Jonge Jury
Stichting Lezen en Passionate Bulkboek willen er samen met alle scholen voor voortgezet onderwijs, bibliotheken en boekhandels, voor zorgen dat jongeren met plezier lezen en ook een mening leren vormen over de boeken die ze lezen.

© Nationale Onderwijsgids