Normal_staatssecretaris_sander_dekker

(Novum) - Staatssecretaris van Onderwijs Sander Dekker (VVD) gaat kijken wat voor lessen er te trekken zijn uit de gang van zaken rondom de islamitische scholengemeenschap Ibn Ghaldoun, waarvan de geldkraan per 1 november wordt dichtgedraaid. Dat heeft Dekker donderdagavond in de Tweede Kamer gezegd.

Ibn Ghaldoun stond al jaren onder verscherpt toezicht, maar pas toen de Inspectie van het Onderwijs na de examendiefstal de school als geheel onder de loep nam, leidde dat tot de conclusie dat de school dicht moest. Dekker vraagt zich net als de Kamer af of dat niet betekent dat de werkwijze van de inspectie moet veranderen.

Nu bekijkt de Inspectie van het Onderwijs de onderwijskwaliteit op een school per afdeling. Dat zou mogelijk moeten veranderen. "Als je alles in samenhang bekijkt, krijg je een beter plaatje", zei Dekker. Hij wil nog dit jaar antwoord op de vraag welke lessen er moeten worden getrokken uit de affaire rondom het Ibn Ghaldoun.

Dekker verdedigde de inspectie tegen kritiek dat het Ibn Ghaldoun te vriendelijk is behandeld. "Het is niet zo dat de inspectie de school niet in het vizier had. De inspectie zat er al jarenlang bovenop." Dekker kon geen antwoord geven op de vraag of de school ook zonder de examendiefstal zou zijn gesloten.

Dekker zei verder dat hij niet verwacht dat Ibn Ghaldoun nog in staat zal zijn de schulden terug te betalen die de school heeft bij de overheid. De school moet het rijk nog 1,4 miljoen euro terugbetalen en de gemeente Rotterdam zo'n acht ton. Dat dat geld niet meer terugkomt, heeft Dekker meegewogen bij het besluit de geldkraan dicht te draaien.