Logo_laks

(Novum) - Het Landelijk Aktie Komitee Scholieren (LAKS) heeft aan het begin van donderdagavond ruim 2670 klachten binnengekregen over het vwo-examen Frans. Zo'n twaalfhonderd daarvan gingen over het uitgelekte examen en de rest over het donderdag gemaakte alternatieve examen, laat een woordvoerder weten.

De examenkandidaten gaven volgens de zegsvrouw wisselende reacties op de twee examens. "De een zegt dat het origineel makkelijker te vinden en de ander juist weer het vervangende examen. "Ook wordt geklaagd over een tekst in het examen. Die stond volgens de klagers in 2007 ook al in het examen."

De politie heeft donderdag een 22-jarige Rotterdammer aangehouden voor de diefstal van het voor woensdagmiddag geplande examen, dat dinsdagavond uitlekte. Omdat het niet lukte alle scholen op tijd een vervangend examen te voorzien, werd het examen een dag uitgesteld.

Bij het LAKS meldden zich bovendien honderden leerlingen die hun vakantie door het uitgestelde examen moesten omboeken. Volgens het LAKS lijkt het erop dat de meeste verzekeraars coulant zijn jegens de gedupeerden. De teller van de eindexamenklachtenlijn staat donderdag rond 19.00 uur op ruim 143 duizend, een stuk meer dan vorig jaar, toen in totaal 125 duizend klachten binnenkwamen. Het LAKS verwacht dat er niet heel veel klachten meer bijkomen, omdat de meeste leerlingen dienen meteen na het examen een klacht indienen. Klachten kunnen nog wel het hele weekeinde worden ingediend.

De meeste klachten kwamen tot nu toe binnen over het vwo examen Nederlands. In totaal gaat het daarbij om ruim twintigduizend klachten.